طراحی رابط کاربری

رابط کاربری یا ui مخفف شده کلمه لاتین User Interface است.  Ul‌هایی که امروزه برای یک وب سایت در نظر گرفته می‌شوند، نقش فوق العاده‌ای در جذب و حفظ مشتری دارند. حال اگر وب سایتی نتواند رابط کاربری خود را به خوبی پیاده سازی کند و یا توانایی این را نداشته باشد که بهترین رابط کاربری را به کار ببندد، با مشکل مواجه خواهد شد. بدون ulها، وب سایت شما نمی‌تواند محتواهای ارزشمند و سئو شده خود را در اختیار مخاطبان و کاربران قرار دهد. بدیهی است که وب سایتی که محتوای آن به دیگران معرفی نشود، کارایی چندانی هم نخواهد داشت. شما باید تمامی ابزارهای تعاملی با کاربر را به گونه‌ای بهینه سازی کنید که در نهایت کاربر بدون این که مشکلی در ورود به یک وب سایت داشته باشد، وارد سایت شده و از آن استفاده کند.

طراحی رابط کاربری

فهرست مطالب برای مطالعه

چه اصولی در طراحی رابط کاربری باید مورد توجه قرار بگیرند؟

هر فردی و هر وب مستری پیش از این که رابط کاربری وب سایت خود را طراحی کند، باید با اصول طراحی رابط کاربری آشنایی بیشتری پیدا کند. این اصول به طراحان کمک می‌کنند که به هنگام اجرای پروژه‌های مختلف، تمامی آن چیزی را که در ذهن دارند و می‌دانند که بهتر است، رعایت کنند.

  1. رعایت ساختار: رعایت ساختار رابط کاربری بدین معنا است که رابطی که ما طراحی می‌کنید هم باید سمت و سو داشته باشد، هم باید هدف داشته باشد و هم معنادار باشد. اگر نظم و ساختار واضحی را بر روی سایت خود پیاده سازی کنید و به کاربر امکان دسترسی آسان را بدهید، در یک بازه‌ی زمانی کوتاه می‌توانید وب سایت خود را ارتقا دهید. این را بدانید که در ساختار رابط کاربری اگر چیزهایی که به یکدیگر ربطی ندارند در کنار هم قرار بگیرند، این رابط کاربری دیگر کارایی چندانی هم نخواهد داشت. پس به این نکته توجه کنید.
  2. رعایت سادگی: به صورت مختصر باید بگوییم که طراحی رابط کاربری باید با توجه به اصل سادگی انجام شود. از انجایی که تکنولوژی‌های امروزی پیشرفتگی‌های زیادی دارند و بر سر سادگی هر چیزی رقابت‌هایی سر گرفته است، باید رابط‌های کاربری شما سادگی داشته باشند تا بهتر درک شوند.
  3. قابل دید بودن: اصل پدیداری از دیگر اصولی است که به هنگام طراحی رابط کاربری باید مورد توجه قرار بگیرد. در واقع این اصل بر چگونگی نشان دادن اطلاعات مختلف و مهم به کاربر صدق می‌کند. این را بدانید که کاربر شما تنها باید چیزهایی را مشاهده کند که نیاز به آن‌ها را احساس کرده است. اطلاعات نامربوط باعث سردرگم شدن و در نهایت خسته شدن کاربر می‌شوند. پس این اصل مهم را از یاد نبرید.
  4. اصل انعطاف پذیری: منظور از انعطاف پذیری رابط کاربری این است که شما این رابط را به گونه‌ای طراحی کنید که تحمل بالایی را در مقابل خطاها و اشتباهات رایجی که کاربران انجام می‌دهند، داشته باشد. در این صورت ترافیک وب سایت شما هم تا حد زیادی افزایش پیدا خواهد کرد.
  5. اصل بازخورد یا اطلاع رسانی: هر سیستمی که امروزه در وب سایت‌ها وجود دارد، امکان تغییر یافتن دارد. شما باید در طراحی رابط کاربری به گونه‌ای عمل کنید که حتی اگر مشکلی هم پیش آمد، این مشکل را با زبانی قابل فهم به کاربر ارائه نمایید. اینجا است که بازدهی وب سایت شما تا حد زیادی افزایش پیدا می‌کند.

اجزای طراحی رابط کاربری

المان‌های مختلفی وجود دارند که در طراحی کردن رابط‌های کاربری به کار گرفته می‌شوند. برای این که یک کاربر بتواند ارتباط سالمی را با یک سیستم برقرار کند، لازم است که به احزای زیر هم توجه بشود:

  • طراحی بصری: یکی از مهم‌ترین شاخص‌هایی که در طراحی کردن یک رابط کاربری باید مورد توجه قرار بگیرد، طراحی بصری است که با هدف بهبود تجربه کاربری انجام می‌شود. این جزء از اجزای مختلفی که یک رابط کاربری دارد، می‌تواند به کمک تصاویر، عواطف کاربران را تحت تاثیر قرار دهد و فضاهای خالی که تاثیر منفی بر روی کاربران یک وب سایت دارند را نیز از بین ببرد.
  • طراحی گرافیک: طراحان گرافیک یک وظیفه خاص دارند و آن هم این است که تصاویر مختلف را با المان‌های گوناگون ترکیب کنند تا در نهایت یک طرح کلی از آن چیزی که در دسترس است را به وجود بیاورند. طراحی گرافیکی رابط کاربری هم با آیتم‌های جذاب و موشن گرافی‌های پیشرفته همراه می‌شود تا در نهایت تاثیرات مثبتی را بر روی ذهن یک مخاطب بگذارد.
  • موکاب: موکاب‌ها مدلی کوچک یا پیش نمایشی از یک سطح خاص هستند که در زیر مجموعه اجزای مختلف رابط کاربری یک وب سایت طبقه بندی می‌شوند. این اجزا، ظاهر نهایی طرحی که در ذهن یک فرد وجود دارد را با رنگ‌ها و تایپوگرافی‌های مختلف به کاربر نمایش می‌دهند.

کاربردهای طراحی رابط کاربری

امروزه اغلب دانشجویانی که در زمینه طراحی گرافیک فعالیت دارند و یا با گرایش‌های گرافیکی سر و کار دارند، به خوبی به این امر واقف هستند که برای رسیدن به درآمد با استفاده از وب سایت‌های مختلف، باید رابط کاربری را طراحی کنند. رشد روز افزون دنیای اینترنتی باعث شد است که خیلی از افراد به سوی انواع کسب و کارهای اینترنتی رو آورند و از آن سو، این کسب و کارها به دنبال بهینه کردن ترافیک وب سایت خود باشند. بنابراین نمی‌توانیم از اهمیت وجود رابط کاربری در یک وب سایت چشمپوشی کنیم.

فرآیند طراحی رابط کاربری

طراحی رابط‌‌های کاربری فرآیندی پیچیده و در عین حال آسان را دارند که هر فردی باید با فازها و مراحل مختلف آن آشنایی کامل داشته باشد تا در نهایت به بهترین شکل ممکن رابط‌های کاربری را طراحی نماید.

  • در مرحله اول، باید ویژگی‌هایی که مورد نیاز هستند را گردآوری کنید. منظور از گردآوری ویژگی‌ها این است که لیستی از آن ویژگی‌هایی که از رابط کاربری انتظار دارید را تهیه کنید. این ویژگی‌ها در واقع ویژگی‌هایی هستند که در نهایت به تحقق هدف یک وب سایت و بهبود تجربه کاربری می‌انجامند.
  • در مرحله دوم باید کاربر خود را آنالیز کنید و سپس اقدام به عمل نمایید. رابط کاربری طراحی شده وب سایت شما باید آن قدر به ریز موضوعات مختلف پرداخته باشد که در آنالیز کردن کاربر دیگر هیچ ابهامی به وجود نیاید. در این مرحله استفاده از فرآیندهای طراحی ux هم بسیار مناسب هستند.
  • در مرحله سوم شما باید اطلاعات مختلف مد نظر خود را معماری یا طراحی کنید. در طول این مرحله سبکی که برای ارتباط با کاربر در نظر دارید، پیاده سازی می‌شود. تکنیک‌های الگو سازی یا تصویر سازی هم در بهبود فرآیند معماری اطلاعات نقش مؤثری دارند.
  • در مرحله چهارم شما باید نمونه سازی کنید اما آیا تا کنون از خود پرسیده‌اید که نمونه سازی باید چگونه باشد؟! بله درست است. موکاپ‌ها، موشن گرافی‌ها و پروتوتایپ‌ها همان نمونه‌هایی هستند که در این مرحله به وجود می‌آیند.
  • مرحله پنجم به بررسی میزان کاربرد پذیری یک وب سایت می‌پردازد. در این مرحله نمونه‌های اولیه‌ای که با توجه به ویژگی‌های تدوین شده روی کار آمده‌اند، به یک اندازه‌ی خاص مورد توجه و پسند کاربر قرار می‌گیرند. حال با بررسی این اندازه خاص میزان کاربرد پذیری یک نمونه مشخص می‌شود.  در واقع در این مرحله شما می‌توانید تست‌های کاربرد پذیری را هم از کاربران خود بگیرید و آن‌ها را وادار به نظر دادن در مورد نمونه‌هایی که به عمل آورده‌اید، کنید‌
  • در مرحله هفتم که مرحله طراحی نهایی است، شما باید نمونه‌های ایجاد شده را به یک طرح خاص و ثابت تبدیل نمایید. در این مرحله تعامل بصری و نوع تایپوگرافی‌های یک وب سایت از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
  • در نهایت هم باید امور مربوط به نظارت و نگهداری بهینه از رابط کاربری را یاد بگیرید تا در صورت نیاز آن‌ها را بر روی وب سایت خود اعمال کرده و بازدهی این وب سایت را افزایش دهید.

چند نکته مهم در ساخت رابط کاربری

  • بهتر است چند موضوع مهم را در یک صفحه خاص قرار ندهید و  این موضوعات را به صورت پراکنده استفاده کنید.
  • تمامی مؤلفه‌های تعاملی وب سایت خود را که شامل لینک‌ها و دکمه‌ها می‌شوند را بسنجید تا هیچ مشکلی در رابط کاربری وجود نداشته باشد.
  • طراحی رابط کاربری شما باید به گونه‌ای باشد که کاربر را منتظر نگذارد. در واقع رابط‌های کاربری اگر باعث انتظار کشیدن کاربر شوند، ممکن است کاربر را از استفاده کردن از خدمات و محصولات یک وب سایت منصرف نمایند.
  • تا جایی که ممکن است رابط‌های کاربری وب سایت خود را ساده و به دور از هر گونه پیچیدگی بسازید.
  • نقطه تمرکز رابط کاربری یکی از مهم‌ترین اجزای این رابط به شمار می‌آید که باید توجه زیادی به آن بشود. شما باید این رابط را به گونه‌ای تدوین کنید که تجربه کاربر در سر تا سر وب سایت معطوف شود.

تعرفه ساخت رابط کاربری

در طراحی رابط کاربری یک وب سایت تعرفه ثابتی وجود ندارد چرا که بخش‌های مختلفی وجود دارند که در این طراحی می‌توانند قیمت‌ها را تحت تاثیر قرار دهند.  در طراحی کردن رابط‌های کاربری، هر صفحه طراحی شده یک تعرفه خاص دارد و صفحات داخلی نیز با قیمتی خاص طراحی می‌شوند. علاوه بر این،  نوع طراحی گرافیکی و طراحی‌های مصور هم در هزینه‌‌های نهایی تاثیر گذار هستند.